Юристи и икономисти сменят от квотата на ДБ и БСП бившите полицаи

...
Юристи и икономисти сменят от квотата на ДБ и БСП бившите полицаи
Коментари Харесай

Ярки партийци стават областни управители – ще водят битка с ГЕРБ по места

Юристи и икономисти сменят от квотата на Демократична България и Българска социалистическа партия бившите полицаи и военни на Стефан Янев
След седмица ясни имената и от Политическа партия и Има Такъв Народ

Знакови партийци стават регионални шефове в основни градове, които са под контрола на ГЕРБ. Тази наклонност очерта първата партида назначения, утвърдени от държавното управление в сряда.

Повечето от новите регионални са адвокати. Служебното държавно управление пък бе избрало по-силовия метод - на тези постове бяха пратени някогашни служители на реда и военни.

1/3 от регионалните гласоподава кабинетът - деветима от общо 28, които са оферти на Българска социалистическа партия и “Демократична България ”. Другите две партии - “Продължаваме смяната ” и “Има подобен народ ”, още нямат подготвеност с имената, другояче областите са разпределени в обединението.

Останалите назначения ще бъдат направени идната седмица, даде обещание говорителката на държавното управление и началник на премиерския кабинет Лена Бориславова. Тя посочи, че регионалните няма да имат нови функционалности, само че по закон са част от политическия кабинет и би трябвало да прокарват политиките, ограниченията, решенията на държавното управление за развиване на обособените региони.

Затова държавното управление ще следи по какъв начин се реализират районните политики и по какъв начин се усъвършенства връзката сред съответната област и Министерски съвет, тъй че ползите на страната да са предпазени.

Реално новите регионални шефове ще имат нелеката задача да водят борбата с ГЕРБ по места преди изборите през 2023 година Защото регионалният шеф е не просто представител на държавното управление, само че и реализира надзор за законосъобразността на актовете на общинския съвет и кмета. Той има право да ги върне за ново разискване, да ги оспорва пред съда и даже да ги анулира. (Виж 3-а стр.)

Двама от членовете на аленото Изпълнително бюро стават регионални шефове в Бургас и Смолян. В морския град, където ръководи един от най-силните кметове на ГЕРБ - Димитър Николов, представител на държавното управление ще е знаков за района социалист в района -  Стойко Танков. Той бе народен представител от левицата в 39-ото и 40-ото национално заседание. В интервала 1995-1997 година е бил ръководител на Общинския съвет в Бургас, а по-късно до 2000 година е и.д. ръководител на Общинската организация по приватизация.

В Смолян пък кмета Николай Мелемов ще контролира  Емил Хумчев. От 2019 година е ръководител на Общинския съвет в Златоград. Преди това е бил общински консултант. От 2013 до 2014 година е зам.областен шеф на Смолян. Магистър в областта на хотелиерската и ресторантьорската активност. Хумчев сменя фрагмента на Българска социалистическа партия Стефан Сабрутев.

“Демократична България ” също праща знакови партийци в градове под контрола на ГЕРБ. Представителите им са единствено от ДСБ, което бе възприето като отплата към Атанас Атанасов, откакто партията му не получи министерско кресло.

Местният водач на ДСБ в Пловдив Йордан Иванов  е назначен за регионален шеф. Юристът е зам.-шеф на Общинския съвет и е от критиците на кмета Здравко Димитров. Още предходната година Иванов направи на страницата си във фейсбук “Зикометър ”, който засича дадените и изпълнените обещания на Димитров. Тук до момента регионален бе някогашният кадър на ДАНС Ангел Станоев.

Адвокатката  Людмила Илиева  поема Велико Търново от военния Георги Гугучков. Там кмет е друго знаково лице за ГЕРБ - Даниел Панов. Илиева е втори мандат общински консултант в Горна Оряховица. Тя е член на Националното управление на ДСБ и бе втора в листата за парламентарните избори след Христо Иванов.

Срещу кмета на ГЕРБ в Хасково Станислав Дечев ще се изправи депутатката от Демократична България в двата провалени парламента  Катя Панева . 10 година тя е общински консултант в Димитровград. От 20 година работи в областта на фармацевтиката. Има магистърска степен по обществена администрация и мениджмънт, европейска администрация.

Сред арките партийни имена е и лидерът на листата на Демократична България във Видин на последните избори  Любен Иванов  , назначен за наместник на държавното управление. Той е правист и втори мандат общински консултант. Иванов наследява Огнян Асенов, някогашен шеф на ОД-МВР - Видин.

Българска социалистическа партия издигна за Благоевград регионалния си лидер  Валери Сарандев. Юристът е заемал тази служба и при първия длъжностен кабинет на Румен Радев през 2017 г Досега бе зам.-кмет на Гоце Делчев.

Също правист е новият регионален на Добрич  Галин Господинов. От май 2021 година е зам.-областен. На парламентарните избори бе в листата на Българска социалистическа партия. През интервала 2018-2021 година е бил основен юрист в РУО в Добрич, а преди този момент - в локалните ВиК и “Пътно строителство ”.

От квотата на Българска социалистическа партия регионален на Софийска област става  Иван Иванов. От 2009 година е работил във военното министерство, а при кабинета “Орешарски ” е зам.-министър на защитата. От 2014 година е ръководител на Конфедерацията на публични организации от сигурността и защитата и почетен ръководител на Асоциацията на приключилите Колежа по защитата на НАТО - България. Служил е също в Генералния щаб на БА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР